زرعة بن موسی: تفاوت بین نسخهها
جز (۱ نسخه واردشده) |
|
(بدون تفاوت)
|
نسخهٔ کنونی تا ۱۵ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۵:۰۶
ابوالعلاء زرعه بن موسی الکاتب در نیمه دوم قرن پنجم هجری می زیست . وی نصرانی بوده و در شهر طبریا متولد شد به گفته مقدسی شهرت این شهر از قرن سوم هجری تا به امروز به این خاطر بوده است که همواره نویسندگان ممتازی تحویل جامعه می دهد و بیشتر این نویسندگان نصرانی هستند . به نظر می رسد که او علاوه بر ادبیات هنر نویسندگی را نیز در کشورش فرا گرفته بود تا اینکه یکی از نویسندگان و شاعران برجسته عصر خود گردید . وی با نظم اشعار و نوشتن نثر لقب کاتب امرای طایفه بنی ملهم را که در قرن چهارم هجری در حوران ، نشنیه ، و بلقاء ( از قبیله عقیل ) اقامت گزیده بودند ، به خود اختصاص داد . شبیب العقیلی ، ظالم بن موهوب و ملهم که تا زمان ورود فاطمیان علاوه بر طبریه بر سرزمینهای مذکور نیز سیطره داشتند ، در دوران اخشیدیان از شهرت زیادی برخوردار شدند .
زرعه بن موسی علاون بر امرای بنی ملهم با حکام دیگری نیز نظیر سران بنی منقذ صاحبان منطقه شیرز ، در شام ارتباط داشت . او در برخی از اشعار خود آنان را مدح می کرد . ضمنا با برخی از ادبا و شعرای هم عصر خود نیز مکاتبه می کرد .
وی احتمالا در اواخر قرن پنجم هجری چشم از جهان فرو بسته است . چرا که راویان و مآخذ دوران سلطه بیگانگان بر فلسطین ، از ذکر نامش خودداری می کردند .
مآخذ :
- ابن عساکر : تهذیب تاریخ ابن عساکر ، ج 5 ، بیروت 1979 .
- مقریزی : اتغاظ الحتفا فی اخبار الائمه الفاطیمین الخلفا ، قاهره 1971 - 1973 .
- المقدسی : احسن التقاسیم فی معرفة الاقالیم ، لیدن 1906 .