حزب ملی عثمانی: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه فلسطین
 
جز (۱ نسخه واردشده)
 

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۴ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۱۷:۰۴


در ماه مه 1911 ، روزنامه " ها - حروت " متن جزوه ای را منتشر کرد که از ظهور یک نیروی سازمان یافته ضد صهیونیستی در میان اعراب حکایت می کرد . در این جزوه که از سوی " حزب ملی عثمانی " خطاب به اعراب فلسطین صادر شده بود ، چنین آمده است :

" صهیونیسم ، خطری است که کشور ما را در برگرفته ، موج ترسناکی است که بر ساحل کشور ما می کوبد ، سرچشمه اعمالنیرنگ کارانه غداری است که ما را تسخیر کرده . صهیونیسم برای ما موحشتر از گام سپردن یک انسان تنها در دل شب سیاه است . اما کار فراتر از این است و صهیونیسم به ما هشدار می دهد که به زودی خانه و کاشانه خود را از دست خواهیم داد و از کشورمان اخراج خواهیم شد . "

شیخ سلیمان تاجی فاروقی ، یکی از مؤسان " حزب ملی عثمانی " سعی کرد افکار عمومی عربی کشورهای همسایه را علیه آنچه خود و رفقای حزبیش " تسخیر صهیونیستی " می نامیدند ، بسیج کند . به همین دلیل در اوت 1911 ، سرمقاله بلندی در روزنامه المفید ، که به سردبیری عبدالغنی عریسی ، یکی از رجال سیاسی عرب در بیروت منتشر می شد و تیراژی وسیع داشت ، منتشر کرد . در مقاله فاروقی آمده بود که فلسطین عملاً به چنگ صهیونیستها افتاده وصهیونیسم در فلسطین ، دولتی در دولت است و قوانین ، دادگاهها ، معارف و نظام آموزشی خاص خود را دارد . او در ادامه می افزاید که مهاجران یهودی ، با سواد و پولدار هستند ، در صورتی که فلسطینیها فقیر و در معرض اخراج می باشند . این مسائل موجب شد که گروهی از جوانان عرب به فکر تأسیس یک حزب ملی ضدصهیونیستی بیفتند :

" حزبی ملی برای تکامل هرچیز سودمند برای ملت ، حزبی که می خواهد همه فعالیتها را در مجرای مخالفتی قانونی با صهیونیسم بریزد و با سلاح حق با آن بجنگد . این حزب می کوشد که حس آگاهی ملت را تقویت کند و وظایف زیر را که در حیطه وظایف دولت است ، به دولت یادآور شود :

اول ، جلوگیری از انتقال یهودیان به فلسطین از طریق اجرای نظام گذرنامه قرمز ( نک : گذرنامه قرمز ، نظام - ) ؛

دوم ، موقوف کردن معاملات زمین ؛

سوم ، آمارگیری از یهودیان و دادن اوراق هویت مشخص به آن دسته از یهودیان که اتباع دولت عثمانی هستند ؛

چهارم ، اعمال نظارت دولتی و یک برنامه آموزشی رسمی در مورد مدارس آنان ؛

پنجم ، ممنوع کردن آن دسته از اجتماعات آنها که برای برگزاری آن از مقامات دولتی و برابر قوانین عمومی لازم الاجرا ، کسب اجازه نکره اند ؛

ششم ، اجرای عملیات اندازه گیری زمین در مورد آبادیهای یهودی نشین ، و ملزم کردن آنان به پرداخت مالیات ، ده یک زمین همراه با ارزیابی مجدد دیونی که در طول سالهای گذشته به خزانه دولت نریخته اند .

مأخذ :

  1. کیالی ، عبدالوهاب : تاریخ فلسطین الحدیث ، بیروت 1973 .