مرکز رسانه ها و ارتباطات بیت المقدس: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه فلسطین
 
جز (۱ نسخه واردشده)
 
(بدون تفاوت)

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۵ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۵:۱۶


[[مرکز رسانه ها و ارتباطات بیت المقدس|مرکز رسانه ها و ارتباطات بیت المقدس]]

Jerusalem Media and Communication Center " JMCC " یکی از سازمانهای غیردولتی مستقل است که با مشارکت روزنامه نگاران و پژوهشگران فلسطینی ، تشکیل شده و هدف اصلی آن گردآوری و جمع آوری داده های خبری پیرامون وقایع و رویدادهای اراضی اشغالی فلسطین است .

این سازمان اولین نهاد در دنیای عرب است که به ارزیابی عقاید و آراء عمومی به صورت روشمند و مداوم می پردازد . این سازمان علاوه بر نظرسنجی و ارائه آمار و ارقام به مجامع و نهادهای بین المللی فعالیتهای دیگری را هم در راستای احقاق حقوق مردم فلسطین انجام می دهد . اطلاعات این سازمان یکی از منابع موثق برای استفاده دانشگاهیان و محققان و علاقمندان به موضوع فلسطین است .

این سازمان دیوار حائل را با حرکات نژادپرستانه و آپارتاید رژیم آفریقای جنوبی مقایسه می کند و آن را دیوار آپارتاید می نامد ، دیواری که پدر را از خانواده خود و مادر را از فرزند جدا می کند و نه براساس توافقات بین المللی بلکه براساس تصمیم دادگاه عالی اسرائیل بنا نهاده است از این رو ، سازمان ، تنها راه ادامه روند صلح را منوط به برداشتن دیوار از داخل سرزمین فلسطین می داند و بر این باور است که دیوار حائل یک دیوار سیاسی است چرا که در غیر این صورت بایستی در داخل مرزهای خود اسرائیل بنا می شد .

الف - تاریخچه :

[[مرکز رسانه ها و ارتباطات بیت المقدس|مرکز رسانه ها و ارتباطات بیت المقدس]] در سال 1988 توسط گروهی از روزنامه نگاران و محققان فلسطینی به منظور تهیه اطلاعات مربوط به وقایع کرانه باختری ( شامل شرق بیت المقدس ) و نوار غزه تأسیس شد . دفاتر این سازمان در بیت المقدس و غزه ، شمار گسترده ای از خدمات را برای روزنامه نگاران ، محققان ، آژانسهای بین المللی ، سازمانها و افراد علاقه مند به اطلاعات مرتبط با رویدادهای اراضی اشغالی فلسطین ، ارائه می کند .

[[مرکز رسانه ها و ارتباطات بیت المقدس|مرکز رسانه ها و ارتباطات بیت المقدس]] ، در واقع یک سازمان نظرسنجی است . اولین نظرسنجی عمومی در کرانه باختری و نوار غزه توسط این سازمان در فوریه

1993 انجام شد و تاکنون بالغ بر 70 نظرسنجی گسترده در زمینه هایی مانند مسائل مربوط به جریان صلح ، دمکراسی ، روابط بین الملل ، اقتصاد ، جامعه شناسی سیاسی ، مشارکت سیاسی ، نقش رسانه ها و مسائل اجتماعی ، انجام داده است .

ب - کارکنان :

این سازمان از تعداد زیادی پژوهشگر تشکیل شده و غسان خطیب رئیس آن است .

این سازمان همچنین دارای 300 پژوهشگر خبره در زمینه های کاری مرتبط با سازمان است .

ج - اهداف :

[[مرکز رسانه ها و ارتباطات بیت المقدس|مرکز رسانه ها و ارتباطات بیت المقدس]] اولین نهاد در جهان عرب است که عقاید و آراء عمومی را به صورت مداوم ارزیابی می کند . هدف اصلی این سازمان ، با انجام نظر سنجی های عمومی منظم ، افزایش مشارکت عمومی در جریان تصمیم گیری از طریق قرار دادن دیدگاههای عمومی موجود در اختیار تصمیم گیرندگان و همچنین ایجاد فرصت برای دانشگاهیان و محققان ، برای استفاده از مجموعه داده ها و اطلاعات این سازمان به صورت علمی در مطالعات و پروژه های علمی شان است .

د - ساختار تشکیلاتی :

[[مرکز رسانه ها و ارتباطات بیت المقدس|مرکز رسانه ها و ارتباطات بیت المقدس]] دارای بخشهای زیر است :

1 - واحد رسانه :

1 ) گزارش فلسطین :

به منظور تهیه گزارش ، تیمی از محققان در کنار روزنامه نگاران و به منظور درک صحیح حقایق ، به طور مداوم از کرانه باختری و نوار غزه دیدار می کنند .

2 ) انتشار خلاصه فعالیتهای روزانه :

بولتن خبری فعالیتهای مرکز به صورت روزانه برای روزنامه نگاران ، شبکه های رادیویی و تلویزیونی ، خبرگزاری ها ، نهادهای بین المللی و هیأتهای سیاسی فرستاده می شود . این بولتن

شامل ترجمه هایی از اخبار محلی و تحلیل هایی از اتفاقات روزمره سرزمین فلسطین ، خلاصه هایی از سرمقالات و یادداشتهای روزانه از وقایع عمده برگرفته از روزنامه هایی که در جهان عرب منتشر می شوند و یا مصاحبه هایی که از تلویزیونهای ماهواره ای عربی پخش می شوند ، است .

3 ) خدمات انتشاراتی :

مشترکان این سازمان خلاصه اخبار تحت پوشش را به صورت مرتب ، سریع و جدید از وقایع در حال اتفاق یا وقایعی که به تازگی اتفاق افتاده اند ، دریافت می کنند . این اخبار ، : وقایعی مانند اجتماعات سیاسی ، کنفرانسهای مطبوعاتی و وقایع تلخ و ناگوار را تحت پوشش قرار می دهند .

2 - نظرسنجی عمومی :

این سازمان به صورت دوره ای نظرسنجی های عمومی را به منظور ارزیابی نگرش فلسطینیان درباره مسائلی مانند دمکراسی و جریان صلح انجام می دهد که این کار یا به صورت مستقل یا با همکاری سایر شبکه های رسانه ای انجام می شود . این سازمان همچنین تغییر نظرات عمومی فلسطینیان در مورد رهبران سیاسی و اعمال آنها را دنبال می کند .

نمونه هایی از نظرسنجی عمومی :

فعالیتهای این سازمان شامل نظرسنجی ، آمارگیری و تجزیه و تحلیل داده های آماری و در اختیار قرار دادن این اطلاعات برای محققان ، دانشگاهیان ، مجامع بین المللی ، تصمیم گیرندگان و سایر علاقه مندان است . نمونه هایی از موضوعاتی که حول آنها ، نظرسنجی توسط این سازمان انجام گرفته در زیر آمده است :

  1. نظرسنجی عمومی فلسطینیان درباره جریان صلح ( جولای 1998 )
  2. حمایت فلسطینیان از جریان صلح ( فوریه 1999 )
  3. تحلیل نظرات عمومی فلسطینیان درباره سیاست : اعتماد و عدم اعتماد عمومی در سیاستمداران و اعمال آنها ( آگوست 2000 )
  4. آوارگان فلسطینی و جریان صلح : تحلیلی از

نظرسنجی عمومی در کرانه باختری و نوار غزه ( ژانویه 2000 )

به عنوان مثال در یک نظر سنجی که در اوایل ژانویه 2005 برگزار شد ، 51 درصد افراد مورد مصاحبه گفتند که هدف نهایی از قیام فلسطینیان بایستی آزادی تمام فلسطین باشد و 43 درصد از آنها اعلام کردند که هدف از قیام ، پایان دادن به اشغال اسرائیل و تأسیس یک دولت مستقل در کرانه باختری و نوار غزه است . همچنین در مورد بهترین شیوه برای رسیدن به منافع ملی فلسطین ارقام زیر به دست آمده است : انتفاضه 33% ، مذاکرات 13% ، هر دو راه 51% .

3 - تحقیق :

گزارشهای تحقیقاتی : شمار گسترده ای از گزارشهای تحقیقی به دو زبان عربی و انگلیسی به منظور تهیه اطلاعات جزئی و تحلیل مسائل به ویژه درباره جامعه فلسطینی به منظور بهره برداری جامعه فلسطینی و اجتماع بین المللی منتشر می شود . این تحقیقات شامل تصمیمات ، توافقات ،

مکاتبات و سایر مدارک وابسته به جریان صلح و قانونگذاری فلسطینیان به منظور تشویق بحث و مناظره در میان جامعه فلسطینی است .

4 - کنفرانسها :

کنفرانسها و کنگره های JMCC درباره مسائل مرتبط با جریان صلح و چالشهای آن در جامعه فلسطینی برگزار و خلاصه مذاکرات مطروحه از این کنفرانسها به صورت کتاب منتشر می شود .

مآخذ :

  1. www.jmcc.org/history/jmcc.2005/12/12
  2. www.jmcc.org.media/research.htm ( 2005/12/12 )
  3. www.jmcc.org ( 2005/11/10 ) ( 2005/8/9 )