طابا ( مذاکرات - 2000 ): تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه فلسطین
 
جز (۱ نسخه واردشده)
 
(بدون تفاوت)

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۵ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۵:۱۰


با شکست مذاکرات واشنگتن ، تشکیلات خودگردان فلسطین و اسرائیل ، دور تازه ای از گفت وگوهای خود را در طابا به منظور از سرگیری روند مذاکرات سازش آغاز کردند . این دور از گفت وگوها در پی مذاکرات پاریس ، شرم الشیخ ، واشنگتن و دیگر گفت وگوهای مصالحه جویانه بین طرفین و بر پایه همان مواضع ، سیاستها و استراتژی های گذشته برای برقراری صلح و سرکوب انجام گرفت با توجه به زمان محدود آن در واقع ، شروع و پیش زمینه ای برای از سرگیری دور تازه ای از گفت وگوها و مذاکرات صلح شد .

دیدار مسئولان امنیتی اسرائیل و فلسطین قبل از مذاکرات طابا

به دنبال مذاکرات طابا و قبل از حرکت هیأتهای مذاکره کننده به این شهر ، طرفهای اسرائیلی و فلسطینی یک نشست امنیتی را در بیت ایل برگزار کردند .

در این دیدار امنیتی ، صائب عریقات ، محمد دحلان و جبریل رجوب به نمایندگی از طرف فلسطین و آمنون شاهاک ، آوی دیشتر و موشه دایان به نمایندگی از اسرائیل شرکت داشتند .

پیش از آغاز اجلاس ، " احمد قریع " ( ابوالعلاء ) رئیس شواری قانونگذاری فلسطین در گفت وگویی اظهار داشت : این گفت وگوها بسیار جدی است و هیأتی که از دو طرف تشکیل شده ، نشان دهنده جدیت طرفین برای کشف امکانات موجود می باشد و ما به نوبه خود تمام تلاش خود را به کار می گیریم تا به توافق دست یابیم به شرطی که این توافق با قوانین بین المللی و با اصل فرآیند سازش که در مادرید شروع شد - - زمین در برابر سازش - - تطابق داشته باشد .

مذاکرات طابا در دو سطح ( کمیته ) با نشست کمیته پناهندگان به ریاست " یوسی بیلین " وزیر دادگستری اسرائیل و نبیل شعث وزیر همکاریهای بین المللی و کمیته دیگر با بررسی مسائل ، قدس ، مرزها و امنیت کار خود را

آغاز کرد . از آنجایی که هیأت دولت اسرائیل قبل از آغاز اجلاس طابا شرایطی را به شرح ذیل برای هیأت مذاکره کننده اسرائیل تصویب کرده بود ، بعید به نظر می رسید که اجلاس بتواند در دستیابی اهداف خود موفق شود :

  1. عدم بازگشت پناهندگان فلسطینی به داخل اسرائیل .
  2. عدم امضای سندی که موجب انتقال حاکمیت حرم شریف به فلسطینیان شود .
  3. در هر گونه صلحی باید 80 درصد از شهرک نشینان در یهودیه ، سامریه و نوارغزه در قالب مجتمع های مسکونی تحت حاکمیت اسرائیل باشند .

سه روز مذاکرات پی درپی میان هیأت مذاکره کننده اسرائیلی و فلسطینی در طابا ، چندان نتیجه ای دربرنداشت تا این که ، به دنبال کشته شدن دو اسرائیلی توسط فلسطینیان ، به دستور باراک ، مذاکرات متوقف شد و به حالت تعلیق درآمد . اما حالت تعلیق چندان دوامی نیافت و مذاکرات با وقفه ای چند ساعته در این دور از مذاکرات ، طرفین به بررسی مسأله آوارگان ، قدس ، مرزها و امنیت پرداختند .

هرچند هیأت مذاکره کننده اسرائیلی از برخی خواسته های گذشته خود به ویژه مسائل مربوط به شهرکهای اسرائیلی در سرزمینهای اشغالی و مسأله پیوستگی سرزمینهای فلسطین عقب نشینی کرد ، اما اصرار طرف اسرائیلی به مصوبه هیأت دولت اسرائیل مانع از رسیدن به توافق هیأت مذاکره کننده گردید .

طرفین اسرائیلی و فلسطینی پس از شش روز مذاکره در طابا بیانیه ای را صادر کردند . در این بیانیه آمده است که " طرفین هیچ گاه تا این حد به یک موافقتنامه نزدیک نشده اند و شکافهای باقی مانده می تواند با از سرگیری انتخابات اسرائیل برطرف شود .

همچنین طرفین با بازگشت به وضعیت طبیعی و ایجاد شرایط امنیتی از طریق نظارت ، تعهدات دو جانبه مبتنی بر یادداشت شرم الشیخ موافقت نمودند . "