حولا ( کشتار - 1948 ): تفاوت بین نسخهها
جز (۱ نسخه واردشده) |
|
(بدون تفاوت)
|
نسخهٔ کنونی تا ۱۴ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۱۷:۰۵
از جمله کشتارهای انجام شده در مرز لبنان و فلسطین توسط رژیم صهیونیستی ، کشتار حولا است که در تاریخ 31/10/1948 در چارچوب عملیات " صیرام " انجام گرفت . روستای حولا از استان مرجعیون کاملاً در مرز لبنان با فلسطین واقع شده است و دارای یک موقعیت استراتژیک است ، زیرا از طریق تپه های عباد بر دشتهای حوله و ابن عامر و از نظر چشم انداز بر یک سوم جنوب مشرف است .
اهالی حولا در بیشتر نبردها و قیامها در کشورشان به ویژه در لبنان ، فلسطین و سوریه شرکت داشته اند . آنها در نبرد مالکیه نیز سهم داشتند و دهها تن از آنان به ارتش نجات بخش عرب پیوستند . این ارتش توسط افراد داوطلب از کشورهای عرب و به فرماندهی فوری قاوقجی شهروند لبنانی تشکیل شده بود . ( نک : ارتش نجات بخش )
در سال 1947 وقتی که نتایج توطئه علیه فلسطین خود را نشان داد و یهودی سازی آن شروع شد ، بسیاری از مردم فلسطین مجبور شدند به منظور در امان ماندن از کشتار و شکنجه ، شهرکها و روستاهای خود را ترک کرده و در کشورهای همجوار پراکنده شوند . تعدادی از شهروندان فلسطینی به شهرک حولا آمدند و با توجه به سابقه دوستی که با اهالی آن داشتند ، در خانه های حولا مستقر شدند ؛ زیرا بعضی از ساکنان حولا در حیفا مشغول به کار بودند و یا از طریق تجارت که در دشت حولا رواج داشت ، با فلسطینیان آشنایی دیرینه داشتند . بقیه خانواده ها نیز در باغهای زیتون و انجیر ساکن شدند و مورد عنایت اهالی حولا قرار گرفتند .
این وضعیت صهیونیستهای متجاوز را ناراحت ساخت ، لذا خواستند تا مانع از بازگشت آنها شوند و در نهایت ، آنها را از مرز شمالی فلسطین دور نمایند . آنها برای اولین بار در 15 مه 1948 به بهانه دور ساختن فلسطینیان ، حولا را مورد یورش قرار دادند که در نتیجه شیخ عبدالخالق مزرعانی ، عبد شبیب شریم و محمد یاسین ( ابوعباس ) شهید شدند . ارتش نجات بخش در ماه اوت 1948 وارد حولا شد و در تپه العادمستقر گردید . ساکنان روستا در حد امکان کمک کردند و تعدادی از جوانان روستا به افراد داوطلب پیوستند و در کنار آنها در چندین نبرد شرکت کردند که از جمله می توان به نبرد هونین اشاره کرد که طی آن ، یکی از جوانان حولا یعنی حسن مصطفی غنوی شهید شد . صهیونیستها صبح 22/1/1948 چند روز قبل از آغاز عملیات صیرام ، از المناره یکی از شهرکهای خود در شمال فلسطین با استفاده از توپخانه ، مواضع ارتش نجات بخش در حولا را مورد حمله قرار دادند .
ارتش نجات بخش به مدت سه ماه به حضور خود در تپه های العباد ادامه داد ، ولی ناگهان پنجشنبه شب 27 اکتبر 1948 از آن جا عقب نشست . پس از عقب نشینی نیروهای ارتش نجات بخش ، صهیونیستها انتقامجویی از حولا و ساکنان آن را آغاز نمودند ؛ البته در این ارتباط به نیرنگ متوسل شدند . صهیونیستها در 31 اکتبر 1948 با پوشیدن لباس ارتش نجات بخش ، از داخل سرزمینهای لبنانی یعنی از سمت شمال حولا در موازات دو روستای لبنانی طلوسه و مرکب وارد حولا شدند و از آن جا که اهالی در انتظار آمدن نیروهای عرب بودند تا جایگزین نیروهایی شوند که عقب نشینی کرده اند ، به همین دلیل تصور کردند که نیروهای نظامی مزبور همان ارتش عرب است ؛ به همین دلیل به استقبال آن شتافتند . همین امر به صهیونیستها کمک کرد تا بیشترین تعداد ممکن را در میان استقبال کنندگان که از جوان ، پیر و زن و بچه تشکیل می شدند بازداشت کنند .
35 پیر و جوان به همراه تعدادی زن و بچه به اسارت گرفته شدند ، سپس مردان را براساس سن شان به سه گروه تقسیم کرده و هر گروهی را در منزلی جای دادند . پس از آن ، صهیونیستها به سوی بازداشت شدگان که دستهایشان بر دیوار قرار گرفته بود ، تیراندازی کرده و سپس خانه ها را بر سرشان خراب کردند . همگی به استثنای سه نفر به شهادت رسیدند . اگر دخالت به موقع ناظران سازمان ملل نبود ، زنان و کودکان نیز به چنین سرنوشتی دچار می شدند . صهیونیستها پس از این کشتار ، داراییها و چارپایان را مصادره و منازل روستا را ویران کردند و یا به آتش کشیدند . کسانی که زنده باقی ماندند به روستاهای همجوار گریختند و بیشترین تعداد به بیروت رفتند . خانواده ها بیش از یک ماه در منطقه " مرج صنوبر " سپری کردند . پس از تماسهای متعدد ، اهالی به اردوگاه حنبیه منتقل شدند و در خانه های حلبی زندگی کردند و طی آن ، تلخی آوارگی را چشیدند . اسرائیلیها پس از گذشت شش ماه از اشغال و برقراری آتش بس میان لبنان و اسرائیل در 23 مارس 1949 از روستا عقب نشینی کردند . اهالی به روستا برگشتند ، ولی آن را خرابه ای یافتند که نه منزلی و نه دارایی و نه کسی که به آنها کمک کند در آن وجود داشت .
منابع مختلف یادآور می شوند که در اثر اقدامات تجاوزکارانه و اشغال مکرر روستا توسط دشمن صهیونیستها ، دهها تن از اهالی آن شهید شدند و در مناسبتهای مختلف دهها منزل منهدم شد و صدها هکتار زمین مصادره گشت . صدها تن از جوانان آن در مراحل مختلف بازداشت شدند .
مأخذ :
- عقل ، عبدالسلام : کتاب سیاه ، جنایات اسرائیل در قرن بیستم ، معاونت فرهنگی وزارت ارشاد اسلامی ، 1381 .