حسنیه ( مدرسه - ): تفاوت بین نسخهها
جز (۱ نسخه واردشده) |
نسخهٔ کنونی تا ۱۴ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۱۷:۰۴
این مدرسه را که در راه باب الناظر و در جانب غرب مدرسه منجکیة ( سابقا مقر مجلس اعلای اسلامی بیت المقدس ) واقع است ، امیرحسین الکشکلی ، ناظر حرمین شریفین و نایب السلطنه بیت المقدس ، وقف کرده و برای آن موقوفاتی قرار داده و کسانی از اهل تصوف و غیر ایشان را در آن گماشته بوده است . تاریخ بنای این مدرسه سال 837 هجری است . امیرحسین الکشکلی بعد از انفصال از نیابت سلطنت بیت المقدس در سال 842 هجری در همین شهر وفات یافت و در مقبره " ماملا " در جوار شیخ ابی عبدالله القریشی مدفون گردید . مجیرالدین گفته است که روبه روی این مدرسه ، مقبره یا آرامگاهی بوده و در آن ضریحی وجود داشته که گفته می شده است قبر فاطمه دختر معاویه بوده است و اکنون گروهی از خانواده آل بدیری در آن سکونت دارند .
این مدرسه نقش مهمی در حرکت فکری قدس دارد و تعدادی از علما ، تدریس و تولیت آن را به عهده گرفتند و نقش
کنوزالقدس ، ص 281
[[ پرونده : | در اصلی مدرسه ]]
آن در حرکت فکری تا قرن 12 هجری ادامه داشته است . این مدرسه از دو طبقه تشکیل شده و راه ورودی آن ، گذرگاه مملوکی زیبایی است با اطاق های متعدد . در ورودی به درگاه سپس به فضای بازی منتهی می شود و ایوان بزرگی در سمت جنوبی صحن قرار دارد و آنجادارای تعدادی اتاق و مکان گسترده در جهت دیگر است .
قسمتی از این مدرسه اکنون مسکونی است و قسمت دیگر آن به مدینة المنجکیه ملحق شده سپس مدرسه و ملحقاتش مقر مجلس اعلای اسلامی و اکنون مقر اداره اوقاف قدس گردیده است . و شایان ذکر است که مدرسه دیگری نیز مدرسه حسینیه نامیده می شود که در باب الاسباط واقع شده و در سال 762ه - وقف شده و وضع عمومی آن متوسط است .
مآخذ :
- نجم ، رائف یوسف : کنوز القدس ، چاپ اول 1403ه/1983م .
- اسعدی ، مرتضی : بیت المقدس ، بنیاد دائرة المعارف اسلامی ، چاپ اول .
- ناصری طاهری ، عبدالله : بیت المقدس شهر پیامبران ، انتشارات سروش ، چاپ اول .