حزب کمونیست اسرائیل: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه فلسطین
جز (۱ نسخه واردشده)
سطر ۱: سطر ۱:
  
       
 
 
( ماکی ) علامت اختصاری جمله عبری ( مفلاجا کومیونستیت یسرائیلیت ) یا [[حزب کمونیست اسرائیل|حزب کمونیست اسرائیل]] است . این حزب ، شاخه ای از [[حزب کمونیست فلسطین|حزب کمونیست فلسطین]] به شمار می رود که در سال 1919 با رسیدن گروههای تازه ای از مهاجران یهودی که به اندیشه های سوسیالیستی معتقد بودند ، تأسیس شد . حزب مذکور ، فعالیت چشمگیری در صفوف کارگران بندر و راه [[آهن|آهن]] [[حیفا ( شهر - ) |حیفا]] داشت .
 
 
دگرگونی در حزب ، از هنگام برگزاری پنجمین کنگره آن در سال 1923 با شناختن ناسیونالیسم عرب به عنوان یکی ازجنبشهای ضد استعماری ، آغاز گردید . در آن هنگام زدودن توهمات صهیونیستی از حزب آغاز شد . سپس حزب در سال 1924 به کمونیزم بین الملل ( کمینترن ) پیوست .
 
 
در آغاز سال 1934 ، کمونیستهای عرب از حزب منشعب شدند و جامعه آزادی بخش ملی را تشکیل دادند و در آن هنگام حزب ، خود را حزب کمونیست یهودی نامید .
 
 
درپی اعلام تشکیل اسرائیل ، حزب تصمیم گرفت نام خود را به [[حزب کمونیست اسرائیل|حزب کمونیست اسرائیل]] تغییر دهد و بلافاصله کنگره باصطلاح وحدت در 24 و 23/10/1948 در شهر [[حیفا ( شهر - ) |حیفا]] برگزار شد . کمونیستهای عرب عضو ( جامعه آزادی بخش ملی ) پیوستن خود را به همفکران یهودی ، در چهارچوب [[حزب کمونیست اسرائیل|حزب کمونیست اسرائیل]] ، اعلام کردند .
 
 
این حزب همچنان بر موضعی که از هنگام تشکیل اسرائیل در پیش داشت ، یعنی مبارزه با صهیونیسم و دعوت به تشکیل دولت فلسطین براساس قطعنامه تقسیم ( سرزمین فلسطین ) پا برجا ماند . تا اینکه در اوت 1965 ، گرایشهای صهیونیستی بر برخی از رهبران حزب ظاهر گشت و دو دستگی در صفوف حزب به وجود آمد . اقلیت صهیونیستی به رهبری ( صموئیل میکوفس ) و ( موشه سینه ) توانست نام ( ماکی ) را برای خود حفظ کند . در حالی که اعضا و کادرهای حزبی که بیشترشان عرب و دارای مشی بین المللی بودند ، بناچار نام ( راکاح ) را برای خود برگزیدند .
 
 
فعالیت ( ماکی ) با این ساختار تا سال 1976 ادامه داشت تا اینکه انحلال خویش و پیوستن خود به ( جنبش آبی و قرمز ) را که یک جنبش صهیونیستی بین المللی است ، اعلام کرد .
 
 
این حزب خواستار عضویت در کنگره جهانی یهودیان نیز گردید . تعداد کرسیهای این حزب در کنیست . از هنگام انشعاب تا منحل شدن ، از یک کرسی تجاوز نکرد . در حالی که سهم ( راکاح ) همواره بین 3 تا 5 کرسی بوده است .
 
 
==مآخذ : ==
 
#سماره ، سمیح : ''''' العمل الشیوعی فی فلسطین . الطبقة و الشعب فی مواجهة الکولونیالیة ، ''''' بیروت 1979 .
 
#توما امیل : ''''' ستون عاما علی الحرکة القومیة العربیة الفلسطینیة '''''دائرة الثقافة و الأعلام ، م . ت . ف 1978 .
 
#مسیری ، عبدالوهاب محمد : ''''' موسوعة المفاهیم و المصطلحات الصهیونیة ، ''''' قاهره 1975 .
 

نسخهٔ ‏۱۴ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۱۸:۰۴