جارالله ، سعید: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه فلسطین
 
جز (۱ نسخه واردشده)
 

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۴ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۱۷:۰۲


از مردان حکومت و قلم می باشد . در حکومت عثمانی به عنوان کارمند به کار مشغول بوده و به مدیر زندانها در منطقه قدس ملقب شد . علی رغم اینکه کارمند حکومت عثمانی بود ، ولی به دلیل اطلاعاتی که از وضعیت فلاکت بار مردم داشت و نیز ظلم و تعدی ای که در سایه حکومت عثمانی انجام گرفت ، مخالف حکومت بود .

سعید جارالله از یک خانواده عربی به نام " ابی لطف " بود که منتسب به جد اولش در دوره صلاح الدین ایوبی می باشد . این خانواده از قدیمی ترین خانواده های عربی است که در قدس سکونت کرد و در مجاورت حرم شریف قرار گرفته و به خدمت آن مشغول بوده است . به همین خاطر به نام " جارالله " معروف شده است . از مردان این خانواده علما و فقها و لغت دانان بسیاری بروز نمودند که در زنده کردن نهضت ادبی و فکری سهم به سزایی داشته و از تمدن اسلامی ( فرهنگ اسلامی ) محافظت نمودند .

سعید در سال 1912 روزنامه " منادی " را در قدس تأسیس نمود که اولین روزنامه عربی اسلامی در فلسطین می باشد . در رأس هیأت تحریریه آن محمدموسی مغربی مؤس مجله " منهل " ادبی - در سال 1913 - قرار داشت . ( نک - : مطبوعات )

این روزنامه صفحاتش را بر روی نویسندگانی که خواهان اصلاح مدارس اسلامی و معالجه امور اوقاف و محاکم شرعی بودند ، باز نمود که از جمله آنها " حسام جارالله " یکی از علمای مسلمین ، و علی جارالله عضو محکمه اعلای عدالت در زمان تحت الحمایگی انگلیس بودند . سعید در روزنامه خود از طبقه فقیر دفاع نموده و به حکومت عثمانی حمله می کرد ، چون معتقد بود که در امر تعلیم زبان عربی اهمال ورزیده است . او خواهان وارد کردن تعلیم اجباری و مجانی و گشایش دانشکده های نوین بود . کمااینکه طبقه ثروتمند و اغنیا را نیز مورد حمله قرار داده و از آنها خواست تا با اموالشان در جهت بهبود اوضاع بیشتر کشاورزان و تعلیم آنها کوشش نمایند . روزنامه او از روزنامه های بارز ملی به شمار می رفت که افشاگر جنبش صهیونیستی در جهت غصب زمینهای کشاورزان بود و از حکومت نیز به خاطر تساهل در این مورد انتقاد می نمود . جارالله از همان ابتدا و در اولین شماره روزنامه خود ، سیاست ملی و وطنی خود را روشن نمود . سرانجام بعد از گذشت یک سال مجبور گردید که به خاطر وضعیت بدمالی ، روزنامه را تعطیل نماید .

مأخذ :

  1. خوری ، یوسف الصحافة العربیة فی فلسطین 1876 - 1948 ، بیروت 1976 .