گائون ، نسیم
نسیم گائون ( Nessim Gaon ) تاجر یهودی است . در خانواده ای یهودی سفارادی و ترک تبار در سودان به دنیا آمد . خانواده او از ترکیه [عثمانی ]به مصر مهاجرت کردند و سپس به سودان منتقل شدند . پدرش در دستگاه دولتی سودان در خارطوم مشغول به کار شد . سودان در آن زمان در سایه استعمار انگلستان قرار داشت .
گائون از مدرسه کومبونی در خارطوم فارغ التحصیل شد و در جریان جنگ جهانی دوم به ارتش انگلستان پیوست و در عملیات جنگی در سوریه ، عراق ، ایران ، ایتالیا و شمال آفریقا شرکت کرد . پس از مرخص شدن از ارتش ، به سودان بازگشت و همراه خانواده اش به کار تجارت پرداخت .
در سال 1957 ، پس از استقلال سودان و خروج استعمار انگلستان از منطقه ، گائون به ژنو رفت و در آنجا یک مؤسسه تجاری بین المللی در زمینه صادرات و واردات و سرمایه گذاری و املاک و مستغلات تأسیس کرد .
گائون در امور مربوط به یهودیان فعالیتی بارز داشت . در خارطوم منشی و نایب رئیس یهودیان سودان بود . در ژنو موفق شد که اشکنازی ها و سفارادی ها را با هم متحد کند . او از سال 1966 رئیس گروه متحد یهودیان ( اشکنازی و سفارادی ) بود .
گائون به ویژه به یهودیان سفاراد توجه داشت و از سال 1971 رئیس اتحادیه جهانی سفارادی شد . همچنین از سال 1973 ، نایب رئیس کنگره جهانی یهود شد . گائون کمک های مالی متعددی به اسرائیل کرد و در سال 1971 رئیس هیأت امنای دانشگاه اسرائیلی بارایلان شد . در سال 1973 رئیس هیأت امنای دانشگاه بن گوریون ، در بئرسبع ، شد . کمکهای سخاوتمندانه گائون و دیگر یهودیان ثروتمند غربی به اسرائیل برآمده از بینش " صهیونیسم وطنی " این عده است که اسرائیل را از نظر سیاسی و مالی پشتیبانی می کنند و بودجه و هزینه فعالیتهای مربوط بهمهاجرت [دیگر یهودیان] به اسرائیل را تأمین می نمایند ، بی آنکه خود به اسرائیل مهاجرت کنند . از این رو ، این کمکها شکلی حماسی و نمایشی و پر سروصدا به خود می گیرد . اما این پشتیبانی در درجه اول نشان دهنده منافع سرمایه داری جهانی و مصالح امپریالیسم است که ثروتمندان یهودی غربی از سازوکارهای آن پیروی می کنند . در این زمینه آنان مثل غیریهودیان بخش جدایی ناپذیر از بافت سرمایه داری و امپریالیسم غرب هستند .
اما کمکهای گائون به مهاجرنشین صهیونیستی بعدی دیگر نیز دارد ؛ زیرا این طور که پیداست گائون از احزاب سفارادی در مهاجرنشین صهیونیستی ( مثل حزب تامی ) دفاع می کند تا این احزاب نماینده منافع او باشند و کارهای او را تسهیل نمایند .
==مأخذ : ==#
- المسیری ، عبدالوهاب : دایره المعارف یهود ، یهودیت و صهیونیسم ، ترجمه مؤسسه مطالعات و پژوهشهای تاریخ خاورمیانه ، دبیرخانه کنفرانس بین المللی حمایت از انتفاضه فلسطین ، جلد ششم ، چاپ اول ، پاییز 1382 .