کنفرانس اسلامی عمومی

از دانشنامه فلسطین


این کنفرانس بین 7 تا 17/12/1931 در بیت المقدس برگزار شد و اندیشمندان و رهبران و رجال مسلمان از کشورهای مختلف در آن شرکت کردند . حاج محمدامین الحسینی در مصاحبه با روزنامه سیاسی قاهره بیان کرد که این کنفرانس برای بحث درباره روشهای همکاری اسلامی و فرهنگ اسلامی و دفاع از اماکن مقدس اسلامی و حفظ دین اسلام و عقاید اسلامی از آلودگی های شائبه الحاد و همچنین تأسیس دانشگاه اسلامی در بیت المقدس و بررسی مسأله خط آهن حجاز ، تشکیل می شود .

اولین دعوت برای برپایی این کنفرانس از سوی رهبر اسلامی هند شوکت علی در 4/12/1931 صادر شد و رهبر تونسی عبدالعزیز ثعالبی نیز آن را تایید کرد . به زودی کمیته مقدماتی کنفرانس به ریاست حاج محمدامین الحسینی که مسئول دعوت به کنفرانس بود تشکیل شد .

این کنفرانس در آن زمان در فلسطین مخالفت گروه راغب انشاشیبی را برضد حاج محمدامین الحسینی و گروهش برانگیخت و نیز مخالفت طرفداران فؤد اول پادشاه مصر به خاطر ترس از مزاحمت عباس حلمی دوم که درپی تصرف پایتخت مصر بود را برانگیخت .

در این کنفرانس نمایندگان 22 کشور حضور یافتند که عبارتند از : ترکستان ، چین ، حجاز ، طرابلس غرب ، لبنان ، یمن ، ترکیه ، تونس ، اندونزی ، الجزایر ، اتحاد شوروی ، سوریه ، سریلانکا ، شرق اردن ، عراق ، ایران ، فلسطین ، قفقاز ، مصر ، مغرب دور ، نیجریه ، هند و یوگسلاوی .

این کنفرانس 17 جلسه برگزار کرد و با صدور بیانیه ای که متضمن استمرار کنفرانس و برپایی دوره ای آن و ایجاد تشکیلات قوی برای آن در کشورهای اسلامی بود

به کار خود پایان داد . تصمیمات زیر گرفته شد :

الف - قانون :

این کنفرانس به صورت دوره ای برای تمامی مسلمانان در تمامی سرزمینها به نام " کنفرانس اسلامی عمومی " تشکیل می شود و اهدافش عبارت است از :

  1. تسریع همکاری بین مسلمانان .
  2. حمایت منافع اسلامی و حفظ مقدسات و اماکن مشرفه از هرگونه دخالت و سیطره ای .
  3. مقاومت در مقابل حملات مبلغان مسیحی
  4. ایجاد دانشگاهها و آموزشگاههای علمی برای حفظ وحدت فرهنگ اسلامی .
  5. بررسی سایر امور مسلمین .

ب - تبلیغ و انتشارات :

تأسیس دفتر اصلی برای تبلیغ که هدفش نشر تبلیغاتی برای مقاصد کنفرانس اسلامی عمومی در تمام جهان بود . این دفتر دارای شعبه های فرعی تبلیغی می باشد و از مجلات و سخنرانیها و مجالس و کتابها و مدارس و تئاتر و سینما و تصویر ( عکس ) برای رسیدن به هدفش کمک می جوید .

ج - امور مالی و تنظیمی :

کنفرانس کمیته ویژه ای تعیین می نماید که برای جمع اعانه های پادشاهان و کمکهای امراء و بزرگان و ثروتمندان مسلمان فعالیت می کند و کسانی که به اندازه کافی کمک نمایند " حمایت کنندگان مسجدالاقصی " نامیده می شوند و اسامی شان را در تابلوهای مربوط به مسجدالاقصی می نگارند .

د - فرهنگ و دانشگاه مسجدالاقصی :

  1. ایجاد دانشگاه اسلامی عالی در بیت المقدس ، که نیاز دینی و دنیوی مسلمانان را برآورده کند و به نام " دانشگاه اسلامی مسجدالاقصی " نامگذاری می شود .
  2. به وجود آوردن فرهنگی از زبان قرآن حکیم که اصطلاحات علمی و فنی جدید و کلمات آن را شرح می دهد .

ه - خط آهن حجاز :

  1. راه آهن حجاز و شاخه های آن با ثروت مسلمانان و کمکهای آنان برای تسهیل ادای فرضیه حج تشکیل می شود و وقف مسلمانان خواهد بود .
  2. کنفرانس اسلامی به کمیته اجرایی خاصی حق برگرداندن بخشهایی از این خط را که اشغال شده و نیز یکی کردن قسمتهای آن و به کاراندازی آن از طرف هیأت عالی اسلامی واگذار نمود .

و - اماکن مقدسه و براق :

  1. تحریم همه کالاهای صهیونیستی در تمامیکشورهای اسلامی .
  2. تأسیس شرکت کشاورزی بزرگ در فلسطین که دنیای اسلامی در آن شرکت می کنند و هدفش نجات زمینهای اسلامی فلسطین است .
  3. متوجه کردن علمای مسلمین و رؤای حکومتها و صاحب نظران اسلامی به خطر صهیونیسم نسبت به فلسطین و مقدسات اسلامی و کشورهای اسلامی همسایه آن .
  4. اعلام تنفر از قطعنامه کمیته بین الملل براق زیرا این کمیته به یهودیان حق به کارگیری دیوار براق در خلال اعیاد عبریشان را می دهد و نیز خواستار استمرار اعتراض ها بر ضد مهاجرت صهیونیستها و بر ضد اجازه فروش زمین به یهودیان با حفظ حق تعیین سرنوشت برای مردم فلسطین گردید .
  5. محکومیت اعمال دلال گری که یهودیان را در بیرون راندن سرزمینها از حوزه نفوذ مسلمین فلسطین کمک می نماید .

ز - تبلیغ و ارشاد :

" جمعیت تبلیغ و ارشاد اسلامی " برای نشر هدایت اسلامی و تحکیم وحدت و برادری بین مسلمانها و مقاومت در مقابل الحاد و کفر و دفاع از اسلام ، تشکیل می شود .

کنفرانس پیشنهادات زیر راکه به او شده بود تصویب نمود :

  1. محکومیت انواع استعمار در هر کشور .
  2. تشکر از مسیحیان فلسطین و شرق اردن به خاطر احساساتی که نسبت به کنفرانس ابراز داشتند و به خاطر ارسال پیامهایی به مناسبت کنفرانس عربی ارتدوکسی دوم منعقده در یافا . کنفرانس یک کمیته اجرایی به ریاست

حاج محمدامین الحسینی انتخاب کرد و همه همچنین دفتر دائمی مرکب از سه عضو از رهبران کشورهای اسلامی انتخاب شد و صلاح الدین طباطبایی از ایران به عنوان دبیرکل آن تعیین گردید که مقرش در بیت المقدس بود .

مآخذ :

  1. دروزه ، محمدعزه : الحرکة العربیه الحدیثه ، صیدا 51 - 1950 .
  2. سفری ، عیسی : فلسطین العربیة بین الانتداب و الصهیونیه ، یافا 1937 .