فلسطین ( کنگره جهانی - )

از دانشنامه فلسطین


الف - کنگره اول ( 1965 ) :

کنگره جهانی اول فلسطین ، که اتحاد کل دانشجویان فلسطین آن را ترتیب داده بود از تاریخ 30/3 تا 5/4/1965 در قاهره در سالن جشنهای بزرگ در

دانشگاه قاهره منعقد گردید .

نمایندگان 108 کشور در این کنگره شرکت داشتند . از بارزترین شخصیت های خارجی شرکت کننده در این کنگره انتونی ناتنگ ، ارسکین چایلدرز ، ایثیل مانین ( از انگلستان ) ، مکسیم رودنسون ، کلودأسیتیه ، جان لاکوتور ( از فرانسه ) ، چارلزفافر ( از سوئیس ) ، د ، قریشی ( از پاکستان ) ، ادهم خالد ( از اندونزی ) ، باهرات سینگ و کریشنامینون و کرانجیا ( از هند ) و فرمان یوفوف و روبرت ودرسون ( از ایالات متحده آمریکا ) ، موریس کروجر و کلوس فیشر ( از آلمان ) بودند .

علاوه بر اینها تعداد زیادی از متفکرین عرب و از جمله متفکرین فلسطینی در آن شرکت داشتند . همچنین ژان پل سارتر ( از فرانسه ) و آرنولدتویبنی از انگلستان به خاطر عدم توانایی در مشارکت عذرخواهی کردند .

در این کنگره چندین موضوع پیشنهادی مطرح شد که عبارتند از : مسأله فلسطین تا سال 1948 ( برهان الدجانی ) ، اقلیت عرب در فلسطین اشغالی ( خیری حماد ) ، اسرائیل و سازمان ملل ( سیدنوفل ) ، نقش اسرائیل در آفریقا ( مهدی بن برکة ) ، عربیت سرزمین فلسطین ( حسن التریکی ) و مسأله فلسطین ( تیسیرقبعه ) .

کنگره با صدور یک بیانیه مشترک درباره محکومیت صهیونیست به کار خود پایان داد .

  1. صهیونیزم جهانی یک جنبش و نهضت نژادپرستانه است که برای دور کردن اعراب فلسطین از سرزمینهای خود و تفرقه انداختن بین اعراب فلسطین و داخل جامعه یهودی نشین به فعالیت می پردازد .
  2. جنبش صهیونیستی به خاطر نادیده گرفتن حقوق حقه اعراب و اعمال وحشیانه ای که بر علیه آنها مرتکب شده است ، یک جنبش و حرکت غیراخلاقی می باشد .
  3. قطعا صهیونیزم یک حرکت ویرانگر می باشد .
  4. صهیونیزم تهدیدی برای خود یهودی ها نیز می باشد .
  5. تنها راه حل مشکل یهودی ها در جهان حکومتهای دمکراسی آزاد می باشد که به شهروندان خود حقوق مساوی اعطاء می نماید .
  6. نهضت جنبش صهیونیزم وجود یهودی ها را تباه کرد .
  7. جهاد اعراب علیه صهیونیستها از هیچ امر دینی یا

نژادی یهودی ها سرچشمه و نشأت نمی گیرد .

در ارتباط با اسرائیل کنگره مطالب زیر را بیان نمود :

  1. اسرائیل اقدام به تجاوزات گسترده و ظلمها و تناقضات و رعب و وحشت و تجاوزات زیادی نموده است .
  2. اسرائیل با یکپارچگی و وحدت سرزمینهای عربی فلسطین متجاوز است .
  3. وجود اسرائیل تجاوزی است بر مردم عرب فلسطین و حقوق طبیعی و انسانی آنها و بر وحدت سرزمینهای عرب فلسطینی
  4. اسرائیل به عنوان ابزار و آلت و تازیانه ای در دست استعمار و ابزاری از ابزارهای امپریالیستی در آسیا و آفریقا می باشد .
  5. اسرائیل یک دولت توسعه طلب می باشد .
  6. اسرائیل یک تشکیل مانع و سد جغرافیایی در قلب جهان عرب می باشد .
  7. اسرائیل از کلیه افراد خبره ای که به آنها دسترسی دارد در جهت روشهای هدم برای برانگیختن فتنه و جدایی در اجتماعات عربی استفاده می کند .
  8. کنگره همچنین از دستیابی اسرائیل به سلاح هسته ای به عنوان یک جنایت بزرگ یاد کرد .

اما در ارتباط با اعراب فلسطین و حقوق آنها در بیانیه کنگره گفت :

  1. فلسطینیان مالکان اصلی فلسطین و صاحبان شرعی و قانونی آنها می باشند .
  2. - توجیه ایجاد دولت اسرائیل از قطعنامه های سازمان ملل منشعب می گردد که تحت فشار و مانورهای دولتهای استعماری به وجود آمده است .

بیانیه کنگره اشاره نمود به اینکه قضیه فلسطین یک قضیه عادلانه ای از قضایای آزادی بخش بوده و اینکه استعمار و صهیونیزم تنوانستند به اهداف خودشان در فلسطین برسند مگر وقتی که وطن عربی به دولتهای مختلف تقسیم شده بود بیشتر کشورهای غربی بر آنها تسلط داشتند . واجب است که حق فلسطین به زودی و هرچه سریع تر به فلسطین برگردد و از طریق برگرداندن کل فلسطین به اعراب فلسطین وحدت ارضی را در سرزمینهای فلسطینی به وجود آورند .

کنگره همچنین در بیانیه خود تشکیل یک کمیته بین المللی برای تبلیغ و هم پیمانی و همکاری با اعراب

فلسطین را توصیه و پیشنهاد نمود . قطعنامه های سازمانهای آفریقائی - آسیایی و بین المللی در بیانیه خود 15 مه هر سال را به نام " روز همبستگی و همکاری با ملت فلسطین " نامگذاری نمود .

ب - کنگره دوم ( 1970 ) :

این کنگره را همچنین ( نیز ) اتحادیه کل دانشجویان فلسطینی در پی پیروزی هائی که کنگره جهانی اول محقق کرده ، منعقد در عمان در تاریخ 2 الی 6/9/1970 برگزار کرد . حرف ( z ) را شعار خود انتخاب کرد . آن حرف اول از نام " زیفوس " در اساطیر معروف یونان می باشد . نیروهای پیشرو در یونان این حرف را به عنوان شعار خود بر علیه " فاشیسم " استفاده می کردند .

اتحادیه تلاش می کرد تا به جهان بفهماند که ملت هنوز زنده است و بین جهاد و نبرد ضد صهیونیزم و فاشیسم یک نوع ارتباطی ایجاد کند .

اما انتخاب روز 2 سپتامبر به عنوان روز افتتاح کنگره به خاطر این بود که این روز ، روز ملی ویتنام بوده و به خاطر ارتباط و همبستگی بین نبرد و جهاد فلسطینیان و ویتنامیها ، این روز را انتخاب کردند .

کنگره به شکل اساسی در جهت پشتیبانی از انقلاب و اعلان همبستگی و همکاری با آن در مواجهه با خطرات پیرامون آن و همچنین توضیح و تشریح اهداف عادلانه مبارزه و جهاد فلسطینیان و فراهم و آماده نمودن افکار عمومی جهان و سیر آنها به طرف مشروعیت جهاد فلسطینیان و دریافت کمک های نظامی بیشتر و دمکراسی در جهان برای انقلاب فلسطین و نامیدن جنبش به عنوان یکی از جنبشهای آزادی بخش در جهان و... گامهای مثبتی برداشت .

تقریبا 670 نماینده که هرکدام نماینده اتحادیه های دانشجویی و جنبشهای آزادی بخش و احزاب جهانی و مخصوصا جنبشها و نهضتهای آزادی بخش ملی و قوای پیشرو در جهان سوم بودند در کنگره شرکت کردند .

کنگره فعالیتهای خودش را در یک فضا و جو بسیار متشنجی به سبب درگیری هایی که قبل و در اثنأ کنگره بین ارتش اردن و رزمندگان مبارز فلسطینی در مناطق مختلف اردن به وجود آمد شروع کرد .

این کنگره را یاسرعرفات رئیس کمیته اجرایی سازمان آزادی بخش فلسطین با کلمات و سخنرانی که بیشتر

آنها در مورد درگیری های روز گذشته بود افتتحاح نمود .

وی در خلال سخنرانی هایش طرح روجرز را محکوم کرده و گفت : " آنچه جریان دارد چیزی جز یک تلاش و فعالیت شکست خورده ای در جهت ارجاع تاریخ به پشت و خفه کردن انقلاب نیست ولی ما بر امپریالیزم و دشمن صهیونیستی پیروز خواهیم شد . "

سپس نماینده اتحادیه کل دانشجویان فلسطین سخنانی را درباره اتحادیه ایراد نمود و تأکید کرد که انقلاب فلسطین از مردم عرب مورد حمایت و پشتیبانی قرار گیرد و جنبشها و نهضتهای آزادی بخش جهانی از حمایت آن بی بهره نمانند .

در روز بعد ( 3 سپتامبر ) کنگره ، فعالیتهای خودش را ادامه داد و به دنبال آن تعدادی از نمایندگان احزاب و نیروهای پیشرو و اتحادیه های دانشجویان جهانی سخنرانی کردند و اینها در واقع نمایندگان جبهه آزادی بخش ارتیره ، جنبش آزادی بخش ملی اتیوپی ، جبهه آزادی بخش خلیج فارس ، نیروهای پیشرو عرب و اتحادیه کارگران انقلابی سیاه پوست ایالات متحده و یهودیان انقلابی طرفدار فلسطین در ایالات متحده و حزب کمونیست کوبا ، جوانان آزاد در انگلیس ، اتحادیه ملتهای آفریقا ( زابو ) ، جنبش آزادی بخش جنوب غربی آفریقا و نیروهای پیشرو در مغرب عربی ، اتحادیه دانشجویان جهانی ، کمیته های فلسطین در ایتالیا ، کمیته پیروزی ملت فلسطین در فرانسه و اتحادیه ملی دانشجویان فرانسوی بودند .

بیشتر سخنرانان بر حمایت و پشتیبانی انقلاب فلسطین و جهاد مسلحانه فلسطینیان و رد کلیه راه حل های سازش و تصفیه قضیه فلسطین و مخصوصا طرح روجرز و محکوم کردن تجاوزات رژیم اردن نسبت به مقاومت فلسطینی در این کشور اجماع نظر داشتند .

یکی از فرماندهان و رهبران " فتح " در همان روز درباره صهیونیزم و ارتباط آن با سرمایه داری یهودی و استعمار آمریکایی سخنرانی کرد .

کنگره فعالیتهای خودش را در روز چهارم سپتامبر ادامه داد و در این روز تعداد دیگری از نمایندگان شرکت کننده در این کنگره سخنرانی کردند ، از جمله نمایندگان اتحادیه دانشجویان خلق دمکراتیک ویتنام و اتحادیه دانشجویان ویتنام جنوبی و جبهه آزادی بخش ملی الجزائر ، نماینده اتحادیه دانشجویان مغرب که پیشنهادات ذیل را

مطرح نمود .

ایجاد جبهه عربی خلقی از نیروهای پیشرو برای کمک به انقلاب فلسطین و تشکیل کمیته خاص از نمایندگان شرکت کننده جهت شرح و تفسیر قضیه فلسطین و تشکیل یک جبهه عربی برای اتحاد و انسجام نیروهای جهادی دانشجویان .

نمایندگان جوانان یهودی بلژیک نیز سخنرانی نموده و اعلان کردند که ایمان دارند به اینکه یهودی تنها یک دین است و اینکه انقلاب فلسطین یهودیان را از خطر صهیونیزم نجات خواهد داد .

در روز بعد ( 5 سپتامبر ) اندیشمندان فلسطینی صحبت کردند و ابتدا راه حل های ممکنه برای حل قضیه فلسطین را ارائه داده و سپس تأکید کردند که دولت و حکومت دمکراتیک راه حل ریشه ای و اساسی برای حل مسأله فلسطین می باشد و کلیه سخنرانان بر راه حل های سازش و ذلت آمیز و تأیید فکر و ایده حکومت دمکراتیک اتفاق نظر پیدا کرده و تابع این نظر و ایده گردیدند .

جلسه پایانی در روز ششم سپتامبر تشکیل شد . در آن رئیس و سرپرست هیأت همبستگی عربی در پاریس سخنرانی نموده و همچنین نماینده اتحادیه دمکراتیک جوانان جهان و رئیس کنفرانس جهانی مسیح نیز سخنرانی کردند .

سپس رئیس کمیته اجرایی اتحادیه کل دانشجویان فلسطین سخنرانی کرد و از کلیه شرکت کنندگان در کنگره تشکر نمود و به تعدادی از مبانی و اصول اشاره و تأکید کرد که از جمله آنها عبارتند از : برپایی و ایجاد حکومت دمکراتیک در فلسطین و رد و طرد استعمار و امپریالیزم از طرف انقلاب فلسطین و تصمیم خود مبنی بر تصفیه مصالح خود در سازمان و رد قطعنامه 242 سازمان ملل از طرف انقلاب فلسطین و محکومیت طرح روجرز و تصمیم ملت فلسطین بر ادامه جهاد مسلحانه و... می باشد .

سپس بیانیه اختتامیه کنگره را قرائت نمود که مهمترین مواردی که در آن اشاره شده بود عبارتند از :

کنگره بیان داشت که صهیونیزم یک حرکت نژادپرستانه است که در جهت طرد و جدا کردن ملت فلسطین از سرزمین خود فعالیت می کند .

کنگره به اجماع آراء بیان داشت که ماهیت نژادپرستانه و استعماری اسرائیل تنها عامل و سبب جنگها

در منطقه بوده که صلح جهانی را تهدید می کند و اینکه صهیونیزم ، همان ابزار و آلت امپریالیزم آمریکایی می باشد و جهاد قهرمانانه ای که ملت فلسطین و ملتهای عربی مشغول به آن هستند و برای آزادی خود نبرد می نمایند را یک جهاد و مبارزه قانونی دانسته و رد قاطع خود را مبنی بر قبول قطعنامه سازمان ملل متحد شماره 242 بیان نموده که دلایل آن عبارتند از :

  1. چون آن به منزله ایجاد یک راه حل متعادل بین حق مطلق و اشغال حق می باشد .
  2. چون به معنای تنزل شکست در مقابل پیروزی صهیونیزم می باشد .
  3. چون متمرکز کننده تلاش و اهتمام در باره اشغال 1967 بوده و اشغال سال 1948 را توجیه می کند .
  4. چون به برتری و حکومت اسرائیل و استقلال آن و سلامتش که در تعارض با قانون بین المللی و حقوق مشروع و قانونی ملت فلسطین است اعتراف می کند .
  5. چون مشکل فلسطین را به شکلی بیان می دارد که تنها مشکل ، مشکل پناهندگان است در حالی که مشکل اساسی ، مسأله ملتی است که مورد ستم استعمار قرار گرفته و برای آزادی خود قیام می کند .
  6. چون به معنای تصفیه انقلاب فلسطین می باشد .
  7. چون احتمال تعارض به جهان عرب و سیطره و استیلای صهیونیسم و امپریالیسم بر آن را تضمین می کند .
  8. چون وحدت اعراب را تهدید می کند .

کنفرانس نیروهای عربی را که موافق با قطعنامه 242 سازمان ملل و همچنین طرح رو جزر بوده را مورد خطاب قرارداد که اقدام آنها یک عمل مخاطره آمیز است . شرکت کنندگان از کلیه ملتها خواستند تا طرح روجرز را رد کرده و به پشتیبانی انقلاب فلسطین بشتابند و تعهد کردند تا در سرزمین و کشور خودشان جهت تحقق اهداف انقلاب فلسطین و نتایج و اهداف آن مبارزه نمایند .

کنگره همچنین تأیید مطلق خودش را برای ملتهای مبارز به خاطر استقلال و آزادیشان بر علیه استعمار و امپریالیزم و فاشیسم و نژادپرستان بیان نمود .

در روز بعد از اختتام کنگره شرکت کنندگان اقدام به دیدار از اردوگاههای فلسطینیان کرده و با نیروهای شبه نظامی تابع انقلاب فلسطین ملاقات نمودند .

مآخذ :

  1. روزنامه محرر : ضمیمه " فلسطین " بیروت 22/4/1965 .
  2. روزنامه الدفاع الاردنیه : شماره های از 4 - 7/9/1970 .
  3. روزنامه فتح : شماره های از 1 - 10/9/1970 .