فاطور ( روستای - )
روستایی است عرب نشین که در ابتدا محل سکونت قبایل بدوی بود . قبائل بدوی که بعدها در دورترین نقاط جنوب استان بیسان اطراف زمینهای طوباس که در نزدیکی خط آتش بس میان فلسطین اشغالی در سال 1948 و ساحل غربی اشغالی در سال 1967 استقرار یافتند .
فاطور از طرف شمال به وسیله راهی هموار به روستای عریضه و سامریه متصل است و از آنجا راهی هموار آن را به جاده اصلی بیسان أریحا مرتبط می سازد . راهی دیگر نیز آن را به روستای قاعون در غرب مرتبط
می سازد . خانه های اعراب فاطور به شکل تجمعی و گروهی بنا شد که در دورترین سمت غربی دره بیسان در مجاورت دامنه کوهستانی دره امتداد دارد .
اراضی فاطور 200 متر از سطح دریا پایین تر است و دره حمرا در جنوب زمینهای فاطور واقع است و از آنجا دره الورغه در سوی شمال آن امتداد یافته است . دره شوباش حد فاصلی است میان ( سرزمین ) فاطور و زراعه و حمرا . سرزمین فاطور در حدود سه کیلومتر از غرب رود اردن فاصله دارد .
باتلاقها و برکه های آب در جنوب فاطور فراوان است . در قسمت جنوبی آن چشمه بلیبل و چشمه الدیر و چشمه الفرعان واقع است . در قسمت شرقی آن تپه الملیقف بر رود اردن ، قرار گرفته است .
مساحت زمینهای این روستا 729 جریب است که 12 جریب آن مخصوص راهها و دره هاست و زمینهای طوباس و حمرا اطراف آن را فرا گرفته اند . ساکنان فاطور بر کشاورزی و کشت و زرع محصولات فصلی مانند سبزیجات و حبوبات تکیه دارند .
در سال 1931 ، جمعیت فاطور 66 نفر بودند که در 16 منزل سکونت داشتند . این رقم در سال 1945 به 110 نفر رسید . صهیونیستها سرزمین آنان را اشغال کردند و در سال 1948 آنان را آواره ساختند .
مآخذ :
- الدباغ ، مصطفی مراد : بلادنا فلسطین ، جلد 6 ، ق 2 ، بیروت 1974 .
- نقشه فلسطین ، مقیاس 000,501 ، تابلوهای جنین و دیر أبوسعید .