صیدون ( روستای - )

از دانشنامه فلسطین


روستایی عربی است واقع در جنوب شرقی شهر رمله . راههای آسفالتی این روستا را به روستاهای ابوشوشه النعانی ، دیر محیسن و خلدة اطراف روستا ارتباط می دهد . این راهها همچنین روستا را به جاده های قدس - - رمله - - یافا و رام الله - - غزه که جاده های اصلی و آسفالتی است متصل می سازد .

صیدون بر بالای قطعه زمین بازی در ضلع شرقی از زمین دشت ساحلی میانه که ارتفاعش به حدود 155 متر از

سطح دریا می رسد واقع شده است . پیشروی آن به سوی شرق است از جمله به سوی دامنه ارتفاعات که از کوههای قدس شرقی به سوی دشت ساحلی غربی شیب تدریجی به خود می گیرد .

تپه هایی که به سوی شرق صیدون امتداد دارد به نام اخلال شناخته می شود . خرابه شیخ موسی برفراز این تپه ها قرار گرفته است این تپه ها از ارتفاع 250 متر از سطح دریا به سوی غرب شیب تدریجی به خود می گیرد ، به طوری که مجاری بالای دره های عاقد و قطره از این تپه ها شروع شده و به سوی غرب در راه خود به دریای مدیترانه جاری می شود .

صیدون بر کرانه شرقی مجرای بالای دره صیدون که دره الصرار را همراهی می کند بنا شده است . خانه هایش با آجر و سیمان و سنگ ساخته شده است . نقشه روستا شکل انسجام یافته و مستطیل شکل به خود گرفته است .

مساحت روستا از 15 جریب در سال 1945 بیشتر نبود . رشد عمرانی این روستا به موازات راههای متفرعه از روستا به سوی روستاهای مجاور امتداد یافته است . صیدون به استثنای بعضی از دکانهای کوچک ، از مراکز خدماتی عام المنفعه محروم است . اهالی روستا از چاه روستا که درشمال آن قرار دارد برای آشامیدن استفاده می کنند .

مساحت زمینهای روستا به 7487 جریب می رسد که 167 جریب آن را راهها و دره ها دربرگرفته و 1221 جریب آن را صهیونیستها در اختیار گرفتند . در زمینهای آن بذرهای سبزیجات و درختهای میوه به ویژه درختان زیتون کشت می شود . کشاورزی به باران که برای رشد محصولات کشاورزی کفایت می کند متکی است . بیشتر ساکنان روستا به کشاورزی تربیت و پرورش دام مشغولند .

جمعیت صیدون در سال 1922 حدود 124 نفر بود . این تعداد در سال 1931 به 174 نفر افزایش یافت ، که در 35 خانه زندگی کردند . جمعیت صیدون در سال 1945 حدود 210 نفر برآورد شد . این روستا در سال 1948 مورد هجوم دشمن صهیونیستی قرار گرفت . صهیونیستها ساکنان روستا را اخراج و روستا را ویران کردند .

مآخذ :

  1. دباغ ، مصطفی مراد : بلادنا فلسطین ، جلد 4 ، ق 2 ، بیروت 1972 .
  2. نقشه فلسطین : مقیاس 000,1001 ، تابلو رمله .