شورای هماهنگی بین الادیان در اسرائیل

از دانشنامه فلسطین


شورای هماهنگی بین الادیان در اسرائیل ICCI (Interreligious Coordinating Council in Israel ) در ژانویه سال 1991 در بیت المقدس تأسیس شد .

مؤسس و بنیانگذار این سازمان حاخام ، دیوید راسن ( Rabbi David Rosen ) مدیر امور بین الادیانی کمیته یهودیان آمریکا بود که با همکاری و همفکری 22 تن از یهودیان ، مسیحیان و مسلمانان این شورا را تأسیس کرد . این سازمان یک سازمان حمایتی بوده و مدعی است که از سازمانها و افراد مختلف در راستای ارتقای درک بین مذهبی و بین فرهنگی حمایت به عمل می آورد و به عنوان یک نهاد فعال تلاش می کند تا روابط بین ادیان تقویت و سطح مناسبات میان آنها گسترده تر شود .

پس از تأسیس این شورا فعالیتهای آن در طول دهه 90 قرن بیستم و اوایل قرن 21 گسترش یافت ، به طوری که هم اکنون حدود 74 سازمان یهودی ، صهیونیستی ، مسلمان و مسیحی در این شورا عضویت دارند .

این شورا از طریق پایگاه اطلاع رسانی خود با همه اعضا در ارتباط بوده و سعی می کند نوعی تفاهم بین سازمانهای مختلف یهودی ، مسلمان و مسیحی در سطوح داخلی بین المللی ایجاد کند .

اعضای این شورا عمدتا متشکل از سازمانهای همزیستی یهودی - - عربی ، یهودی - - مسیحی ، موزه ها ، دانشگاهها و سازمانهای میان مذهبی اند . این سازمان تمامی فعالیتهایی را که به همزیستی مسالمت آمیز سه دین یهود ، اسلام و مسیحیت باز می گردد ، مورد حمایت و پشتیبانی خود قرار می دهد .

الف - اهداف و برنامه ها :

هدف اولیه و اصلی " شورای هماهنگی بین الادیان در اسرائیل " ایجاد نوعی توافق و همزیستی مسالمت آمیز بین پیروان سه آیین اسلام ، یهودیت و مسیحیت در درجه اول در اسرائیل و سپس در منطقه خاورمیانه و عرصه بین المللی است .

از دیگر اهداف اعلام شده این شورا می توان به موارد زیر اشاره کرد :

  1. ایجاد مرکزی برای تبادل اطلاعات بین اعضاء و سایر افراد و سازمانها در اسرائیل و خارج آن و ترویج فعالیتها ، برنامه ها و پروژه های بین الادیانی در اسرائیل .
  2. شفاف سازی اطلاعات و موضوعات در مورد مسائل مورد نزاع ادیان و آگاهی اعضای مختلف شورا از دغدغه ها و نگرانی های یکدیگر .
  3. ارتقای فعالیتها و برنامه های سازمانهای عضو در مورد فهم درون مذهبی و درون فرهنگی در جامعه اسرائیل .
  4. ترویج آگاهی در جامعه جدید اسرائیل در مورد روابط درون مذهبی اسرائیل و خارج آن .
  5. تسهیل ارتباط با مقامات رسمی و رهبران مذهبی در مورد منازعات مورد توجه اعضای شورا .

ب - ساختار سازمانی :

مجموعا 74 سازمان و تشکل در " شورای هماهنگی بین الادیان در اسرائیل " عضویت دارند . این اعضاء در داخل اسرائیل و سایر کشورها فعالیت می کنند . برخی از گروهها و تشکلهای عضو این شورا عبارتند از : صندوق آبراهام ( Abraham Fund ) ، مؤسسه آدام ( Adam Institute ) ، کمیته یهودیان آمریکا ( American Jewish Committee ) ، انجمن ضد افترا ( Anti - Defamation League ) ، پل هایی برای صلح ( Bridges for peace ) ، فرزندان آبراهام ( Children of Abraham ) ، دانشکده شریعت و مطالعات اسلامی ( Sharia and Islamic Studies ) ، دست در دست ( Hand in Hand ) ، مرکز بین المللی صلح ( International Peace Center ) ، مؤسسه اسحاق یاکوب ( Issac Jacob Institute ) ، مرکز اقدام مذهبی اسرائیل ( Israel Religious Action Center ) ، انجمن جامعه یهودی - - عربی ( Jewish - Arab Community Association ) ، جنبش محافظه کار ( ماسورتی ) Masorti Movementموزه هنری یهودیان ایتالیا ( Museum of Italian Jewish Art ) ، کنگره جهانی یهود ( World Jewish Congress ) ، مؤسسه مذهبی سوئدی ( Swedish Theological Institute ) ، کنفرانس جهانی برای مذهب و صلح ( World Conference For Religion and Peace ) ، اتحاد جهانی برای یهودیت پیشرفته ( World union for Progressive Judaism ) ، خانه امید ( House of hope ) ، انجمن میان مذهبی اسرائیل ( Israel Interfaith Association ) مؤسسه بت کول ( Bat Kol Institute ) ، بذرهای صلح ( Seeds of Peace ) ، مؤسسه مطالعات یهودی شچتر ( Schechter Institute of Jewish Studies ) ، حاخامها برای حقوق بشر ( Rabbis for Human Rights ) ، ریکما ( Rikma ) و مرکز فرهنگی ازبک ( Uzbak Cultural Center ) .

اعضای شورای هماهنگی بین الادیان در اسرائیل را عمدتا سازمانها و نهادهای یهودی صهیونیستی و مسیحی تشکیل می دهند و در بین نهادهای عضو شورا سازمانها مسلمان بسیار کمتری به چشم می خورند . سازمانهای عضو به صورت مستمر و مرتب با یکدیگر در تماس بوده و از طریق وب سایت شورا در جریان آخرین اخبار و اطلاعات یکدیگر قرار می گیرند .

همچنین شورا با برگزاری برخی جلسات و کنفرانسها سعی می کند از نزدیک بین اعضای خود هماهنگی ایجاد کند . شورا از طریق مقر خود در بیت المقدس تلاش می کند تا مجموعه زیر نظر خود را مدیریت کند . همچنین باید خاطرنشان کرد که این شورا همواره از سازمانهای یهودی مستقر در آمریکا و اروپا برای پیگیری اهداف خود بهره می گیرد .

ریاست " شورای هماهنگی بین الادیان در اسرائیل " را فردی به نام دکتر ران کرونیش برعهده دارد . وی یک حاخام ، معلم ، مؤلف و سخنران است .

کرونیش مدرک لیسانس خود را از دانشگاه براندیس ( Brandeis ) ، مدرک حاخامی خود را از واحد دانشگاه عبری مؤسسه مذهبی یهودیان در نیویورک ( Hebrew College Jewish Institute of Religion in NewYork ) و مدرک دکتری خود در رشته " آموزش " ( education ) را از دانشگاه هاروارد کسب کرد . وی مدت 20 سال است که در بیت المقدس ساکن است .

در این میان همچنین باید از سارا برنشتین ( Sara Bernstein ) نیز نام برد که مدیریت برنامه ریزی این شورا برعهده دارد . وی یک وکیل حقوقی است که مدرک لیسانس خود را در رشته جامعه شناسی در سال 1985 از دانشگاه لندن کسب کرد . وی همچنین در سال 1990 از دانشگاه عبری بیت المقدس لیسانس حقوق گرفت .

سارا برنشتین در سال 2001 فوق لیسانس خود را در زمینه صلح و سازش از دانشگاه کاونتری ( Coventry ) انگلیس کسب کرد . وی از سال 1985 تاکنون در اسرائیل زندگی می کند .

ج - فعالیتها و اقدامات :

شورا برای عملیاتی کردن اهداف و برنامه های موردنظر خود با استفاده از شیوه های مختلف ، آنها را پیگیری و دنبال می کند . مهمترین فعالیتهای این شورا از زمان تأسیس عبارتند از :

1 - انتشارات :

حوزه انتشارات جزء بخشهای مهم فعالیت این شوراست . شورا از طریق چاپ کتابها ، مقالات ، جزوات و حتی تولید و انتشار فیلم همواره اهداف خود را پیگیری کرده است .

1 ) کتاب :

از جمله مهمترین کتابهای منتشر شده توسط این شورا می توان به کتابهایی همچون " درک یکدیگر ، استفاده از فیلم برای آموزش همزیستی " ، " خود و محیط اطرافمان " ، " فهم همدیگر در جامعه اسرائیل " ، " ارزشها مشترک ، منابع مختلف " ، " به سوی هزاره سوم " و " زیارت در هزاره جدید " اشاره کرد . این کتابها عمدتا به سه زبان انگلیسی ، عربی و عبری چاپ و منتشر شده اند .

2 ) مقالات :

شورا همچنین مقالات مختلفی را در مورد مسائل مختلف موردنظر در وب سایت خود منتشر کرده است . از جمله برخی از مهمترین مقالات شورا که در وب سایت این شورا قرار گرفته اند ، می توان به " بنیادگرایی : چهار پاسخ به چهار سئوال " ، " درسهایی از سفر یهودیان به سرزمینهای مسیحی و مسلمان " ، " عربهای اسرائیل بر انقلاب سبز تمرکز کرده اند " ، " قدرت جهانی علیه اسلحه " ، " صدای حقیقی اسلام " ، ایجاد پل ، نزاعی دشوار در اسرائیل " ، " دیگر اسلام را دشمن خطاب نکنید " ، " سازش برای برقراری صلح در اسرائیل " و " ایجاد صلح و سازش میان یهودیان ، مسیحیان و مسلمانان در سرزمین مقدس " اشاره کرد .

این شورا همچنین مجموعه مقالاتی حاصل کار اعضای مختلف شورا را تحت عنوان " درون اسرائیل " ( Inside Israel ) گردآوری کرده و به صورت تمام متن در وب سایت خود قرار داده است . این مقالات عمدتا به مسائل بین الادیانی و وقایع میان فرهنگی در اسرائیل و جهان می پردازند .

3 ) تولید فیلم :

این شورا همچنین در راستای اهداف خود ، از صنعت سینما نیز بهره می گیرد . به طور مثال می توان به ساخت فیلمی با عنوان " من ژوزف ، با شما برادرم " ، I am Joseph your Brotherاشاره کرد . این فیلم به تغییر روابط میان کلیسای کاتولیک و یهودیان در نیم قرن اخیر پرداخته و به سه زیان انگلیسی ، عربی و ایتالیایی منتشر شده است .

2 - برگزاری سمینار و کنفرانس :

شورا همچنین گاهی به تناسب موقعیتهای زمانی ومکانی مختلف ، به برگزاری سمینارها و کنفرانسهای مختلف اقدام می ورزد . این گردهمایی ها گاهی در اسرائیل و گاهی در خارج آن برپا می شوند .

شورا علاوه بر تدارک و برگزاری این گونه گردهمایی ها ، حضور فعالی نیز در سایر کنفرانسها و سمینارهایی که در اقصی نقاط جهان برگزار می شوند ، دارد . این سازمان همکاریهای نزدیکی را نیز با سایر سازمانها و مراکز ، به ویژه با مرکز اطلاعات صلح فلسطین و بنیاد کنراد آدنائر ( Konrad Adenauer Foundation ) برای برگزاری کنفرانسهای مشترک در آلمان دارد و سمینارهایی را نیز به کمک آنها برگزار کرده است .

3 - پایگاه اطلاع رسانی شورا :

شورا وب سایت نسبتا کاملی را به منظور ارتباط با اعضاء و مخاطبان خود طراحی کرده است . این وب سایت شامل مطالبی در مورد خود شورا ، اهداف آن ، کارکنان ، فعالیتها ، اخبار اعضاء و مقالات و گزارشهایی در مورد مسائل مختلف است .

مآخذ :

  1. بولتن رویداد و گزارش صهیونیسم ، شماره 85 ، 14/6/1384 .
  2. http : //www. icci.co.il/
  3. http : //www. traubman.igc.org/israel.htm.
  4. http : //www. wfn.org/2001/03/msgoo 273.