سمسم ( روستای - )
روستای عربی است که در 19 کیلومتری شمال شرقی غزه واقع شده است . از طرف شرق با راه ساحلی غزه - - مجدل حدود پنج کیلومتر و از طرف غرب با راه ساحلی غزه - - دوار کوکبا حدود سه کیلومتر فاصله دارد . از آن ، چندین راه شوسه که این روستا را به روستای مجاور مثل دیرسنید ، بریرفجد ، هوج و حلیقات ، بیت جرجا و دمره متصل می کند جدا می گردد . دو راه ساحلی با دو راه فرعی که منتهی به دیرسنید در غرب و بریر در شرق می گردد ، متصل بود .
در سمت بالایی روستای سمسم قطعه زمینی باز ، از زمینهای دشت ساحلی که حدود 50 متر از سطح دریا ارتفاع دارد ، واقع شده است . این قطعه زمین به شکل پستی و گودی - - که تعدادی تپه و بلندی های زمینی که ارتفاع آنها بین 70 و 100 متر در نوسان است و آن را احاطه کرده است - - به نظر می رسد . در سمت جنوب آن دره شقفاف قرار دارد بیشتر خانه های مسکونی در روستای سمسم باخشت ساخته شده و خیابانهای شبه دایره ای بین آنها فاصله ایجاد می کند .
نقشه روستا به شکل دایره می باشد و وسط آن مشتمل بر اماکن عمومی مثل بازار و مسجد و مدرسه است و نیز خیابانهای تنگ و مستقیم که به خیابانهای تنگ شبه دایره ای متصل می گردند . بخش شمالی از بزرگترین بخشهای سمسم به شمار می رود و راههای فرعی جدا شده از این روستا آن را از سایر روستاهای مجاور جدا می گرداند .
در اواخر دوره قیمومیت بریتانیا ، روستای سمسم گسترش یافته و به 44 جریب رسید .
مساحت زمینهای روستا به 797/16 جریب می رسید که 304 جریب برای دره و راهها تعلق داشت و 386/3 جریب آن را صهیونیست به تملک خود داشتند . زمینهای روستای سمسم به خاطر خاک گلی - - شنی قرمز حاصلخیز خود و همچنین آبهای داخلی موجود در آن از سایرین جدا می گردد . عمق چاههای آب آن زمین ، بین 35 و 40 متر در نوسان است و به زراعت حبوبات ، سبزیجات و درختان میوه مشهور بوده و بوستانها و باغهایی از کلیه جوانب آن را احاطه می کند .
بیشتر درختان میوه در بخش جنوب غربی سمسم متمرکز شده اند ، چون زمین به اندازه کافی رطوبتی بوده و از بارانهای زمستانی و طغیان دره هایی که از آنجا عبور می کنند استفاده می کند .
تعداد ساکنین روستای سمسم در سال 1922 در حدود 760 نفر بود که در سال 1931 بالغ بر 855 نفر گردید که در 195 منزل مسکونی زندگی می کردند . در سال 1945 جمعیت روستا به 1290 نفر رسید و در سال 1948 صهیونیستها ساکنین آن را اخراج و روستا را ویران و بر روی ویرانه های آن مستعمره مهاجرنشین " جفرعام " را بنا کردند .
مآخذ :
- دباغ ، مصطفی مراد : بلادنا فلسطین ، ق 2 ، بیروت 1966
- نقشه فلسطین ، مقیاس 000,501 تابلو بریر .