ردادی ( دره - )

از دانشنامه فلسطین


یکی از دره های فلسطین است که تقریبا در اکثر روزهای سال خشک می باشد و از مهمترین دره های دور جنوب این سرزمین است .

این دره در 3 کیلومتری شمال جایگاه ام رشرش ( ایلات ) که از جهت غرب و شمال غربی به سمت شرق جائی که در زمینهای شوره زار ساحلی در نهایت متصل به خلیج عقبه شرق شهر ایلات می شود ، در امتداد می باشد .

مجاری بالای دره ردادی خارج از مرزهای فلسطین واقع شده و رؤس مجراهای بالا را تشکیل می دهد که به شکل گردنه کوچکی در ارتفاعات کوه حمره ( 929 متر ) و کوه قرین عقود ( 914 متر ) که در زمینهای سینا ، مجاور مرزهای آن واقع شده اند قرار داشته و سپس در پستیهایی پراکنده بین کوههای کوچک که از دره ردادی تشکیل شده است متحد گردیده و به طرف جنوب شرقی ادامه می یابد . تا اینکه به مرزهای فلسطین و مصر در شرق دشت نقب می رسد .

[[ پرونده : | ج 2 ، ص 459 ]]

همزمان با داخل شدن در زمینهای فلسطین بر عمق و سایر تخته سنگهای بین دو طرف آن به شکل منقطع افزوده می گردد . و سپس برخی شکافتگیها که منجر به ایجاد چشمه آب ردادی می گردد به وجود آمده و این دره مناطق صخره ای بین ارتفاعات ردادی و و کریکره و کوه مصری را شکافته و از همان دشت دره گسترش یافته و انحراف گسترده برآمده ای به طرف جنوب تا به سمت شرق و جنوب شرقی شمال کوه ریاحیه که در آن جائی که مناطق صخره ای در ارتفاع 200 متر از سطح دریا خارج شده و در زمینهای جلگه ای که باقی مانده از چین خوردگیهای دوره چهارم زمین شناسی می باشد و... رسم می گردد و در همین جاست که دره بعد از اینکه مسافت 5/17 کیلومتر را که 10 کیلومتر آن در فلسطین است طی کرده به مخروطی وسیع می پیوندند .

این دره به جهت سوراخ بودن انواع مختلف صخره ها ، متمایز از بقیه بوده و بین صخره هایی قرار دارد که غالب آنها ازسنگهای آهکی و دولومیت از دوره و زمان تورونی و سینومانی باقی مانده و صخره ها از ماقبل کامبری از بناهای بلوری و گداخته آتشفشانی باقی مانده های از زمانهای قدیمی در قسمت غربی - آفریقائی که پس از سالیان طولانی ظاهر شده است .

آب و هوای آبگیر این دره از نوع آب و هوای صحرایی است که بارانهای آن از 50 میلی متر به طور سالانه کمتر می باشد و مقدار تبخیر سالیانه آن 700/2 میلی متر و متوسط حرارت سالیانه آن 30 درجه می باشد . و همین دلیل نظام جریان هوای صحرایی معتدل صحرایی همراه با سیلهای زمستان به علت بارانهای شدید همراه با رعد و برقهای کوتاه مدت ، از آن جاری است . و چه بسا سالیانی چند بگذرد و در طول آنها هیچ سیلی در دره ردادی و سایر دره های منطقه جاری نشود . و به خاطر آن منطقه ردادی خالی از گیاهان به جز گیاهان خودرو و همچنین خالی از چاهها و چشمه های آب به جز آبهایی که در حفره ها و داخل دره و غیرقابل استفاده می شود . و در نتیجه آن منطقه دره ردادی خالی از اشکال تجمع مسکونی می باشد و افراد دو قبیله ، أحیوات و جرایات در این منطقه زندگی می کنند . و از تنها مظاهر فعالیت های بشری ، راههای مواصلاتی دره عربه است که منتهی به ایلات می شود و نیز خطوط لوله های حمل آب در مصب و دهانه دره که در موقعیت و جایگاه ایلات ، ایستگاهی جهت حفاظت و مراقبت از این راه می باشد .

مآخذ :

  1. نقشه فلسطین : مقیاس 000,1001 نقشه کنیتله .
  2. نقشه زمین شناسی فلسطین ، مقیاس 000,2501 .