خاورمیانه عربی ( استراتژی اسرائیل در - )
استراتژی جنبش صهیونیسم و اسرائیل در منطقه خاورمیانه عربی و کشورهای پیرامون آن یک استراتژی مداوم تجاوزگرانه و توسعه طلبانه و جداناپذیر از سیاست کلی آمریکادر خاورمیانه می باشد که نشان دهنده ماهیت توسعه طلبانه و تجاوزگرانه اش در قبال نقشی است که آمریکا به عنوان عامل اجرای مقاصد و نقشه های خود در منطقه خاورمیانه به عهده آن گذارده است .
رژیم صهیونیستی از ابتدای تأسیس ، در تلاش بود تا به نیابت از سوی امپریالیسم جهانی به ویژه آمریکا ، در چارچوب سیاست خود علیه جنبشهای رهائی بخش ملی عرب وارد عمل شود . غارت ثروتهای نفتی خاورمیانه و در هم کوبیدن جنبش رهائی بخش ملی عرب و جلوگیری از تحقق آرمانهای ملی و اسلامی مردم و نیز مشغول ساختن کشورهای عربی به خود و ممانعت از پیشرفت و وحدت آنها و ممانعت از شرایطی که این کشورها بتوانند منابع و ثروتهای خود را به نفع مردم و نیز رشد اجتماعی و اقتصادی به کار گیرند . همچنین مهار نمودن کلیه تلاشها برای دگرگونی در منطقه و کنترل روند رویدادهای آن و تسلیم کردن کشورهای عربی نسبت به مطامع خود و تسلط کامل آمریکا و صهیونیسم بر کل منطقه خاورمیانه ، هدف این استراتژی است .
ایدئولوژی صهیونیسم طوری تدوین شده است که ماهیت استعماری آن با یک پوشش " عقیدتی " ، نقش این جنبش را در میان یهودیان به صورت یک مصلحت یهودی و اسرائیلی که سعادتشان را در بردارد نشان می دهد تا آنان را تشویق به ترک کشورهایشان به سوی فلسطین کند . این مهاجرت ، یهودیان را با یک شیوه تجاوزگرانه به مقابله با جنبشهای آزادی بخش اعراب سوق داده است . ایدئولوژی صهیونیسم که از افکار و اندیشه های نژادپرستانه شکل گرفته است ، بنام " حق دینی " و " حق تاریخی " و نیز به بهانه " امنیتی " از قبیل ادعای " حفظ امنیت و بقای اسرائیل " و تضمین به اصطلاح " مرزهای امن " ، ماهیت تجاوزگرانه و توسعه طلبانه خود را به حساب کشورهای عربی ، توجیه می کند . آمریکا نیز از طرح صهیونیسم حمایت کرده و آنرا پشتوانه استراتژیک و ضامن منافع خود در خاورمیانه می داند از سال 1948 به این سو ، برای اینکه رژیم صهیونیستی بتواند در مقابل جنبشهای آزادی بخش ملی اعراب ایستادگی کند ، همه نوع امکانات در اختیارش گذاشته شد تا با قدرت عظیمی که به دست می آورد به صورت پادگانی درآید که همه افراد بالغ آن مسلح شوند ، و مدرنترین سلاحها را نیز برای آن فراهم کرده اند . و این عمل به منظور اجرای سیاست به اصطلاح " موازنه اقلیمی " صورت گرفته است .
این سیاست ، داشتن یک اسرائیل نیرومند ( از لحاظ نظامی ) را که بر کشورهای عربی ، تسلط داشته باشد و بتواند در جنگها ابتکار عمل را علیه آنها به دست بگیرد ، مدنظر دارد . از این راه آمریکا انواع کمکهای نظامی و اقتصادی را در اختیار اسرائیل قرار داده است ، تا از این طریق این رژیم بتواند نقشخود را در خدمت به نقشه های استعماری آمریکا در خاورمیانه ، طبق شعار معروف گلدامایر " شما ابزار کار را بدهید ، مأموریت را ما انجام می دهیم " ایفا کند .
در چارچوب سیاست موازنه اقلیمی ، آمریکا همواره در جهت ایفای موازنه قوا در منطقه ، به نفع رژیم صهیونیستی ، با دامن زدن به کشمکشهای میان اعراب و توسل به توطئه و دسیسه علیه رژیمهای عربی و به راه انداختن جنگهای داخلی و جلوگیری از ایجاد یک کانون همبستگی واقعی عربی که خصومتی دائم با صهیونیسم و امپریالیسم داشته باشد و خارج کردن رژیم مصر از گردونه کشمکش اعراب و اسرائیل و کشاندن آن به مقابله با سیاستهای ضد صهیونیستی و سپس به پای میز مذاکره کشاندن ساف توانسته است امکان برتری رژیم های عربی و دیگر اعراب بر اسرائیل را مهار کرده و از بین ببرد .
بدین ترتیب اسرائیل با حمات آمریکا با توجه به شرایط اقلیمی و جهانی توانست استراتژی خود را در منطقه عربی خاورمیانه مرحله به مرحله اجرا کند به ویژه پس از رویدادها و تحولات منطقه که از زمان جنگ ژوئن 1967 به این طرف حاکی از همپیمانی آمریکا و اسرائیل برای اجرای این استراتژی در بالاترین حد ممکن بوده است . زیرا هدف آنها تحمیل نوعی صلح اجباری به اعراب در شرایط و اوضاعی است که به خاطر اختلال در موازنه قوا به نفع اسرائیل به وجود آمد و این صلح در استراتژی اسرائیل زمانی برقرار خواهد شد که تسلیم مطلق کشورهای عربی طبق خواست آمریکا و اسرائیل به طور کامل تحقق یابد .
در این راستا اسرائیل در رابطه با هر یک از کشورهای عربی خاورمیانه خصوصا کشورهای پیرامون خود استراتژی ویژه ای را ترسیم کرده است که ضروری است برای ارائه تصویر روشن تری از استراتژی آن نسبت به منطقه خاورمیانه عربی مورد مطالعه و بررسی قرار گیرد . برای اطلاعات بیشتر رجوع کنید به مباحث :
اردن ( استراتژی و مطامع اسرائیل نسبت به شرق - )
جولان ( استراتژی و مطامع اسرائیل نسبت به - )
لبنان ( استراتژی و مقاصد اسرائیل در - )
مصر در استراتژی اسرائیل
عربستان و شیخ نشین های خلیج فارس ( استراتژی اسرائیل نسبت به - )
عراق ( استراتژی اسرائیل نسبت به - )
یمن ( استراتژی اسرائیل نسبت به - )
مآخذ :
- ربابعه ، غازی اسماعیل : استراتژی اسرائیل ، ترجمه محمدرضا فاطمی ، نشر سفیر ، 1368 .
- استراتژی صهیونیسم در منطقه عربی و کشورهای همجوار آن ، مؤسسه# " الارض " ویژه مطالعات فلسطینی ، انتشارات بین الملل اسلامی ، 1363 .